Storlienfjällen

Köpa Skidor

Är du en skidfantast precis som vi? Då vet du lika väl som oss att det krävs rätt typ av skidor i spåret eller i backen för optimal skidåkning. Att det förekommer olika typer av skidåkning innebär även att det förekommer olika typer av skidor. Åker du alpint eller föredrar du längdskidåkning? Då är det givetvis ett par alpinskidor eller längdskidor du ska leta efter. Läs mer om längdskidor och alpinskidor för att samla all tänkbar nyttig information innan du ska köpa skidor.

För bästa förutsättning i skidspåret behöver du dels goda förhållanden i skidspåret, dels utrustning av högsta kvalitet och som är anpassad efter dig. Med längdskidor och längdpjäxor av bra kvalitet kan vi lova att du kommer få en rolig upplevelse i skidspåret här i Storlien. Se alla längdspår i Storlien här.

Att köpa längdskidor på nätet har blivit väldigt populärt, men välj alltid en återförsäljare med gott rykte och lång erfarenhet. Vi kan t.ex. tipsa om Udéns Sport, där du kan köpa längdskidor online på nätet. Med många års erfarenhet i branschen har de ett gott rykte över hela landet och kan hjälpa dig med allt inom längdskidåkning. De hjälper dig att få rätt längdskidor, att skidorna vallas på rätt sätt och att du får ett par bekväma längdpjäxor - allt för att du ska trivas och få en lyckad upplevelse i skidspåret. Alternativet är att hyra här på plats på Högfjällshotellet i Storlien, men då får man aldrig samma förutsättningar som om åker med sina egna längdskidor.

Vilka längdskidor passar mig?

Olika längdskidor passar olika bra för olika personer, därför rekommenderar vi återigen att ta kontakt med en duktig och erfaren återförsäljare, som vet vad du behöver. Dock kan du ha i åtanke att:

 • Längdskidor runt 1 000 kr är budgetmodeller (för nybörjaren)
 • Längdskidor runt 2 000 kr är standardskidor (för medelmåttiga)
 • Längdskidor från 3 000 kr och uppåt är lyxskidor (för proffset)

Olika typer av längdskidor

Innan du ska köpa längdskidor på nätet eller i butik, kan det vara bra att ha ett hum och veta vilka olika typer av längdskidor det finns. Här tar vi upp några av de vanligaste längdskidorna:

Klassiska längdskidor

Klassiska längdskidor är perfekt för dig som inte har speciellt höga förväntningar eller höga krav på längdskidåkningen. Skidorna passar lika bra för nybörjaren som för en erfaren längdskidåkare.

Tävlingsskidor

Tävlingsskidor är, precis som det låter, perfekta för dig som tränar och tävlar i längdskidåkning. Skidorna kräver mer av dig som åker, men med tävlingsskidor kan du åka både snabbare och effektivare än med t.ex. klassiska längdskidor.

Vallningsfria längdskidor

Vallningsfria längdskidor är precis som det låter, längdskidor som inte behöver vallas. Perfekt för dig som tycker att vallning verkar komplicerat. Kolla t.ex. in skintec som vallningsfria längdskidor ofta kallas, för att se om det är något för dig.

Fjällskidor

Passar perfekt när du vill åka längdskidåkning utan spår. Här i fjällen där det är mycket snö, finns det goda möjligheter att åka längdskidor utan preparerade spår.

Köpa alpin skidor?

Även alpin skidor går alldeles utmärkt att köpa på nätet. Dock brukar vi rekommendera att man provar pjäxorna i butik för det är viktigt att ha bekväma pjäxor när man ska åka slalom, annars kommer du inte få en lika härlig upplevelse här i Storlien. Inför din vistelse i Storlien bör du kolla in pistkartan. Ta del av våra tips när du ska köpa alpinskidor på nätet!

Hur väljer man rätt längd på alpinskidor?

 • Din vikt
 • Din erfarenhet av skidåkning
 • Om du åker snabbt eller långsamt
 • Om du tycker om att åka off-pist
 • Vilken typ av skidåkning du tycker om

Använd den här tabellen som hjälpmedel när du ska köpa alpinskidor på nätet:

Skidåkarens längd (cm) Skidlängd (cm)
132 115-130
137 125-140
142 130-145
147 135-150
152 135-155
158 145-165
163 150-170
168 155-175
173 160-180
178 165-185
183 170-190
188 175-195
193+ 180-200

Välj korta alpinskidor när:

 • Du är nybörjare eller ovan skidåkare
 • Du sällan åker snabbt
 • Tycker om korta, snabba svängar
 • Du väger mindre än genomsnittet med din längd

Välj långa alpinskidor när:

 • Du är erfaren skidåkare
 • Du åker snabbt och aggressivt
 • Du väger mer om genomsnittet med din längd
 • Du tycker om off pist-åkning